Sladká rýže s vůní Indie
U nás doma jíme převážně sladké snídaně. A s tím určitě budete souhlasit, ale není nic horšího než jíst stále to stejné dokola. A proto vymýšlím nové jídla a kombinace chutí, nebo se nechám inspirovat jiným receptem. Jako v tomto případě kde jsem se inspirovala rýží naslano a vznikla z toho tato skvělá rýže nasladko. :) No a pokud jste stejní milovníci sladkých snídaní tak jako my, tak musíte vyzkoušet tuto rýžovou kaši která voní po skořici a má nádhernou barvu po čerstvé kurkumě. Její štiplavou zázvorovou chuť doprovází sladké rozinky a to vše je spojené s kokosovým mlékem, opraženými oříšky a čerstvým osvěžujícím ovocem. Hmm... tak to prostě miluji. Ty výrazné chutě koření spojené se sladkou a svěží chutí ovoce..Mňam...
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 220 g rýže na sladká jídla
- 340 g vody
- 425 ml kokosového mléka z plechovky + 200 ml vody
- 2 čajové lžičky kokosového oleje
- 14 g čerstvého zázvoru
- 4 g čerstvé kurkumy
- 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
- 3/4 čajové lžičky mleté skořice
- 2,5 polévkové lžíce kokosového cukru
- 45 g rozinek
- 40 g kešu ořechů
- 40 g pistácií
- Špetka soli
POSTUP :
Rýži propláchneme a dáme vařit s 340 g vody na cca 25 minut. Dokud se voda nevyvaří a rýže není měkká.
Mezitím si opražíme na mírném ohni na sucho pistácie a poté na trošce kokosového oleje kešu ořechy. Za stálého míchání pražíme, dokud se ořechy nerozvoní a nezačnou jemně zlátnout. Dáme je stranou.
Jakmile je rýže uvařená, do jiného hrnce dáme kokosový olej (pokud máme semínka kardamomu vložíme je nyní a opražíme, pokud máme mletý přidáváme společně s cukrem) a cca 5 - 10 minut na něm pražíme uvařenou rýži. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a kurkumu a necháme rozvonět. Dále přidáme cukr, skořici, rozinky a vše společně promícháme. Zalijeme kokosovým mlékem a 200 ml vody. Necháme vařit cca 15 - 25 minut. Během vaření mícháme, aby se nám rýže nepřipálila. Nyní ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem či skořicí.
Podáváme posypané opraženými oříšky, s čerstvým mangem, granátovým jablkem a posypané opraženou černuchou.
Dobrou chuť