Sladká rýže s vůní Indie

15.11.2022

U nás doma jíme převážně sladké snídaně. A s tím určitě budete souhlasit, ale není nic horšího než jíst stále to stejné dokola. A proto vymýšlím nové jídla a kombinace chutí, nebo se nechám inspirovat jiným receptem. Jako v tomto případě kde jsem se inspirovala rýží naslano a vznikla z toho tato skvělá rýže nasladko. :) No a  pokud jste stejní milovníci sladkých snídaní tak jako my, tak musíte vyzkoušet tuto rýžovou kaši která voní po skořici a má nádhernou barvu po čerstvé kurkumě. Její štiplavou zázvorovou chuť doprovází sladké rozinky a to vše je spojené s kokosovým mlékem, opraženými oříšky a čerstvým osvěžujícím ovocem. Hmm... tak to prostě miluji. Ty výrazné chutě koření spojené se sladkou a svěží chutí ovoce..Mňam...


Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 220 g rýže na sladká jídla
  • 340 g vody
  • 425 ml kokosového mléka z plechovky + 200 ml vody
  • 2 čajové lžičky kokosového oleje
  • 14 g čerstvého zázvoru
  • 4 g čerstvé kurkumy
  • 1/4 čajové lžičky mletého kardamomu
  • 3/4 čajové lžičky mleté skořice
  • 2,5 polévkové lžíce kokosového cukru
  • 45 g rozinek
  • 40 g kešu ořechů
  • 40 g pistácií
  • Špetka soli



POSTUP :

Rýži propláchneme a dáme vařit s 340 g vody na cca 25 minut. Dokud se voda nevyvaří a rýže není měkká.

Mezitím si opražíme na mírném ohni na sucho pistácie a poté na trošce kokosového oleje kešu ořechy. Za stálého míchání pražíme, dokud se ořechy nerozvoní a nezačnou jemně zlátnout. Dáme je stranou.

Sladká rýžová kaše s vůni Indie
Sladká rýžová kaše s vůni Indie

Jakmile je rýže uvařená, do jiného hrnce dáme kokosový olej (pokud máme semínka kardamomu vložíme je nyní a opražíme, pokud máme mletý přidáváme společně s cukrem) a cca 5 - 10 minut na něm pražíme uvařenou rýži. Poté přidáme nastrouhaný zázvor a kurkumu a necháme rozvonět. Dále přidáme cukr, skořici, rozinky a vše společně promícháme. Zalijeme kokosovým mlékem a 200 ml vody. Necháme vařit cca 15 - 25 minut. Během vaření mícháme, aby se nám rýže nepřipálila. Nyní ochutnáme a popřípadě dochutíme cukrem či skořicí.

Podáváme posypané opraženými oříšky, s čerstvým mangem, granátovým jablkem a posypané opraženou černuchou.

Dobrou chuť