Vajíčkový salát s čerstvým špenátem

19.04.2022

Nevěděla jsem kam přesně tento recept zařadit. Já osobně tento salát mažu na chleba a proto jsem jej vložila do této sekce. Tento recept je opravdu snadný a pokud Vám už přerostla přes hlavu majonéza / sojanéza a její další náhražka jako je bílý jogurt / sojový jogurt, pak je tento recept přímo pro Vás. Místo těchto jmenovaných surovin jsem použila naprosto skvělé a velice zdravé ovoce a tím je avokádo. Všichni určitě znáte úžasnou kombinaci avokáda a vajíčka v jakékoliv podobě. No a tady to není jinak...Takže doufám, že Vám tento recept zachutná a budete si ho dělat často :)


SUROIVNY :

  • 2 ks uvařených vajec natvrdo
  • 1 ks uvařené brambory ve slupce
  • 1 ks avokáda
  • 6 polévkových lžic vody
  • Citrónová šťáva dle chuti
  • 10 g pažitky
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Černý sezam
  • Hrst čerstvého špenátu
  • Celozrnný toustový chléb
  • 1 ks menšího česneku - nemusíte dávat

POSTUP :

Uvařenou bramboru a vejce oloupeme. Přes kráječ na brambory ( ten klasický kulatý s mřížkou uprostřed ) si protlačíme brambory do misky a přidáme i protlačená vejce. Pažitku nakrájíme najemno a přidáme do misky.

V mixéru si společně rozmixujeme avokádo, vodu a citrónovou šťávu. Tuto směs přilijeme k bramborám a zamícháme. Doladíme chuť solí a pepřem, popřípadě citrónovou šťávou.

Vezmeme toustový chléb, který opečeme na sucho a dáme na talíř. Toast poklademe čerstvým špenátem, na něj vložíme pár lžiček salátu, posypeme černým sezamem a můžeme servírovat.

Pro milovníky česneku : můžete do salátu přidat 1 ks nastrouhaného čerstvého česneku.

Rychlá, jednoduchá a hlavně zdravější varianta majonézových salátů.

Přeji dobrou chuť

Zajímavosti o avokádu :

Avokádo pochází původně z Mexika a řadí se mezi ovoce.

Avokádo je velmi bohatým zdrojem minerálních látek, hořčíku, draslíku, mědi, vitamínů C, E, K, H, B3 a B5. Obsahuje opravdu velké množství tuků, které jsou pro náš organismus zdravé, ale nesmí se to s nimi samozřejmě přehánět. Avokádo snižuje krevní tlak a posiluje srdce.

Avokádo se nesmí podávat papouškům ani kočkám a psům. Obsahuje totiž látku persin, která je pro tato zvířata jedovatá. 

Lze jej využít v kuchyni jako náhražku másla, majonézy nebo slouží při výrobě dresinku.

Je prostě úžasné a měli bychom ho občas (není totiž lokální surovinou) zařadit do našeho jídelníčku.