Vajíčkový salát s čerstvým špenátem
Nevěděla jsem kam přesně tento recept zařadit. Já osobně tento salát mažu na chleba a proto jsem jej vložila do této sekce. Tento recept je opravdu snadný a pokud Vám už přerostla přes hlavu majonéza / sojanéza a její další náhražka jako je bílý jogurt / sojový jogurt, pak je tento recept přímo pro Vás. Místo těchto jmenovaných surovin jsem použila naprosto skvělé a velice zdravé ovoce a tím je avokádo. Všichni určitě znáte úžasnou kombinaci avokáda a vajíčka v jakékoliv podobě. No a tady to není jinak...Takže doufám, že Vám tento recept zachutná a budete si ho dělat často :)
SUROIVNY :
- 2 ks uvařených vajec natvrdo
- 1 ks uvařené brambory ve slupce
- 1 ks avokáda
- 6 polévkových lžic vody
- Citrónová šťáva dle chuti
- 10 g pažitky
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
- Černý sezam
- Hrst čerstvého špenátu
- Celozrnný toustový chléb
- 1 ks menšího česneku - nemusíte dávat
POSTUP :
Uvařenou bramboru a vejce oloupeme. Přes kráječ na brambory ( ten klasický kulatý s mřížkou uprostřed ) si protlačíme brambory do misky a přidáme i protlačená vejce. Pažitku nakrájíme najemno a přidáme do misky.
V mixéru si společně rozmixujeme avokádo, vodu a
citrónovou šťávu. Tuto směs přilijeme k bramborám a zamícháme. Doladíme
chuť solí a pepřem, popřípadě citrónovou šťávou.
Vezmeme toustový chléb, který opečeme na sucho a dáme na talíř. Toast poklademe čerstvým špenátem, na něj vložíme pár lžiček salátu, posypeme černým sezamem a můžeme servírovat.
Pro milovníky česneku : můžete do salátu přidat 1 ks nastrouhaného čerstvého česneku.
Rychlá, jednoduchá a hlavně zdravější varianta majonézových salátů.
Přeji dobrou chuť
Zajímavosti o avokádu :
Avokádo pochází původně z Mexika a řadí se mezi ovoce.
Avokádo je velmi bohatým zdrojem minerálních látek, hořčíku, draslíku, mědi, vitamínů C, E, K, H, B3 a B5. Obsahuje opravdu velké množství tuků, které jsou pro náš organismus zdravé, ale nesmí se to s nimi samozřejmě přehánět. Avokádo snižuje krevní tlak a posiluje srdce.
Avokádo se nesmí podávat papouškům ani kočkám a psům. Obsahuje totiž látku persin, která je pro tato zvířata jedovatá.
Lze jej využít v kuchyni jako náhražku másla, majonézy nebo slouží při výrobě dresinku.
Je prostě úžasné a měli bychom ho občas (není totiž lokální surovinou) zařadit do našeho jídelníčku.