Veganské vafle se salámem a avokádem

28.07.2024
Hledáte inspiraci na slanou snídani, která je nejen výtečná, ale je i plná zdravých tuků a bílkovin? Tak tyto slané, veganské vafle jsou tou správnou volbou. Do základního těsta jsem přidala cizrnovou mouku a díky ní obsahují tyto vafle bílkoviny. Pokud si kontrolujete přísun bílkovin, je velice dobré přidávat do různých těst, jak slaných tak i sladkých, mouky obsahující protein. Navýší Vám to denní příjem. Ne o velké množství, ale pořád je to lepší, než jíst jen mouku. Co se týče zdravých tuků, tak ty nám zajistí avokádo a tu neodolatelnou chuť nám dodají skvělé veganské salámy od společnosti Dobrá příroda. K těmto vaflím můžete zvolit jakýkoliv salám... Prosciutto, Bresaola nebo Chorizo. Na základní chuti se nic nemění. Podávat je můžete jen tak s avokádem, vegan salámem a čerstvou zeleninou. Nebo je můžete pokapat jakýmkoliv pestem (nápady najdete zde PESTA), nějakým kvalitním rostlinným olejem nebo podávat s nějakou ne moc výraznou pomazánkou. A to proto, aby jste zbytečně nepřebili veškeré chutě, které jsou již zastoupeny v těstíčku na vafle. Těsto na vafle je velice snadné a dobře se sním pracuje, přesto mléko přidávejte opatrně. Každá mouka saje trochu jinak. Pokud nechcete dávat avokádo dovnitř těsta nevadí, můžete ho třeba zaměnit za cuketu. Jednoduše se u tohoto receptu opět fantazii meze nekladou..... :))

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

Na vafle :

  • 100 g pšeničné mouky
  • 50 g cizrnové mouky
  • 0,5 balení Prosciuta / Bresaoly od společnosti DOBRÁ PŘÍRODA
  • 1/3 kypřicí prášku
  • 4 g černé soli
  • 20 g rostlinného oleje
  • 180 ml ovesného mléka
  • 1 ks zralého avokáda
  • 80 g výrazného veganského sýra
  • 8 g sušeného česneku
  • 3 g jablečného octa
  • 12 g jarní cibulky
  • Pepř dle chuti

Na dokončení :

  • 2 zralé avokáda
  • 1,5 balení Prosciuta / Bresaoly od společnosti DOBRÁ PŘÍRODA
  • Citrónová / limetková šťáva na avokádo
  • Zelenina dle Vašeho výběru
  • Pesto / ořechový olej
  • Klíčky na ozdobu

POSTUP :

Připravíme si těsto na veganské vafle. Do velké misky dáme rostlinné mléko, olej, sůl, jablečný ocet, zamícháme a dáme stranou.

Do menší misky nasypeme hladkou mouku, cizrnovou mouku, kypřicí prášek, pepř, sušený česnek a promícháme. Sýr si nastrouháme na jemno, avokádo nakrájíme na kostky, salám na menší kousky a jarní cibulku na kolečka. Toto vše přidáme k mléku, důkladně promícháme a cca nadvakrát přidáme sypké ingredience a vše důkladně spojíme.

Těsto dáme na 10 minut stranou. Bude mít hustší konzistenci, tak se toho nebojte.

Rozehřejeme si vaflovač, jemně ho potřeme olejem a cca po dvou lžících pečeme zhruba 5 – 10 minut vafle dokud nebudou na povrchu jemně zlatavé.

Po upečení vaflí, můžeme servírovat. Nyní máte několik možností jak servírovat. První je jemně pokapat vafle pestem nebo nechat jen tak, či potřít veganskou lučinou. Nyní si uděláme z poloviny avokáda růžičku, kterou vložíme na vafli a jemně pokapeme limetkovou šťávou. Dokola si naskládáme veganský salám, doladíme zeleninou dle našeho výběru, posypeme klíčky a na závěr můžeme pokapat kvalitním ořechovým olejem a já Vám přeji dobrou chuť.