Veganský rebarborový koláč

07.06.2022

Rebarbora čili Reveň kadeřavá je v podstatě zelenina, která je bohatá na vitamín C a K. Pokud ji neznáte, tak u této rostliny se konzumují jen řapíky a to pouze tepelně zpracované, nikdy ne syrové. Sezóna kdy můžeme rebarboru jíst je docela krátká a trvá zhruba dva měsíce.  Používá se na výrobu marmelád, džemů, kompotů, náplní do buchet a moučníků. Může se ale použít i ve slané variantě jako čatní. Má příjemnou nakyslou chuť a v kombinaci s medem, zakysanou vegan smetanou, citrónovou trávou a mátou je lahodná. Tento koláč se naprosto skvěle hodí k těmto teplým dnům. 

Počet porcí : průměr formy 28 cm

SUROVINY :

Těsto :

  • 210 g špaldové celozrnné mouky
  • 60 g kokosového oleje
  • 85 ml vody
  • 1 polévková lžíce medu
  • 8 g prášku do pečiva
  • Kůra z 1/2 limetky
  • Špetka soli

Náplň :

  • 350 g rebarbory
  • 70 g medu
  • 250 g sojové zakysané smetany
  • 120 g mandlového jogurtu
  • 1 polévková lžíce bramborového škrobu
  • 3/4 - 1 čajová lžička mletého kardamomu
  • 1/2 čajové lžičky mleté citrónové trávy
  • 5 g čerstvé máty
  • Šťáva z 1/2 limetky

POSTUP :

Nejprve si uděláme těsto, mělo by totiž odpočívat min. půl hodiny, nejlépe jednu hodinu.

Do velké mísy si dáme přesátou mouku, sůl, kypřicí prášek a vše promícháme. Kokosový olej rozpustíme a až se rozpustí tak do něj vložíme rozpustit med. Poté nalijeme do mísy, přidáme vodu a vypracujeme krásné hladké těsto. Trvá to cca 10 minut. Dále těsto zabalíme do sáčku a vložíme do lednice.

Mezitím co těsto odpočívá, si očistíme rebarboru. Já jsem měla zelenou a ta se musí oloupat. Nejprve si ji oloupeme a poté nakrájíme na stejné špalíčky o délce cca 5 cm. Velikost si zvolte sami. A ještě tyto špalíčky rozkrojíme napůl, podélně. Takto připravenou rebarboru dáme do misky a odřezky si schováme do náplně. POZOR: nikdy nedávejte rebarboru do kovové misky nebo nepečte přímo v kovové nádobě. Rebarbora nesmí přijít do kontaktu s kovem.

Do další misky si dáme sojovou zakysanou smetanu, mandlový jogurt, med, limetkovou šťávu, nasekané zbytky rebarbory, nasekanou mátu, kardamom, citrónovou trávu a vše důkladně promícháme. Nikde nesmí zůstat hrudka. Přidáme škrob a opět důkladně promícháme.

Po uplynutí jedné hodiny vytáhneme těsto z lednice a přímo na pečicím papíru ho vyválíme do velikosti formy. Přesuneme i s pečicím papírem do formy a vidličkou uděláme do těsta díry. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C na 10 minut.

Vytáhneme z trouby a krém nalijeme na těsto. Rovnoměrně rozprostřeme a teď si můžeme pohrát se skládáním rebarbory. Skládáme na střídačku tři špalíky na výšku, poté na šířku a tak to děláme, dokud nemáme zaplněnou celou plochu. U okrajů si musíte rebarboru nakrájet dle zbylého prostoru.

Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme na 180°C zhruba 30 - 40 minut. Záleží na Vaší troubě. Hotový koláč poznáte podle toho, že náplň už není tekutá a začíná se dělat krustička.

Poté necháme lehce vychladnout a můžeme servírovat ozdobené čerstvou mátou.

Dobrou chuť