Veganský rebarborový koláč
Rebarbora čili Reveň kadeřavá je v podstatě zelenina, která je bohatá na vitamín C a K. Pokud ji neznáte, tak u této rostliny se konzumují jen řapíky a to pouze tepelně zpracované, nikdy ne syrové. Sezóna kdy můžeme rebarboru jíst je docela krátká a trvá zhruba dva měsíce. Používá se na výrobu marmelád, džemů, kompotů, náplní do buchet a moučníků. Může se ale použít i ve slané variantě jako čatní. Má příjemnou nakyslou chuť a v kombinaci s medem, zakysanou vegan smetanou, citrónovou trávou a mátou je lahodná. Tento koláč se naprosto skvěle hodí k těmto teplým dnům.
Počet porcí : průměr formy 28 cm
SUROVINY :
Těsto :
- 210 g špaldové celozrnné mouky
- 60 g kokosového oleje
- 85 ml vody
- 1 polévková lžíce medu
- 8 g prášku do pečiva
- Kůra z 1/2 limetky
- Špetka soli
Náplň :
- 350 g rebarbory
- 70 g medu
- 250 g sojové zakysané smetany
- 120 g mandlového jogurtu
- 1 polévková lžíce bramborového škrobu
- 3/4 - 1 čajová lžička mletého kardamomu
- 1/2 čajové lžičky mleté citrónové trávy
- 5 g čerstvé máty
- Šťáva z 1/2 limetky
POSTUP :
Nejprve si uděláme těsto, mělo by totiž odpočívat min. půl hodiny, nejlépe jednu hodinu.
Do velké mísy si dáme přesátou mouku, sůl, kypřicí prášek a vše promícháme. Kokosový olej rozpustíme a až se rozpustí tak do něj vložíme rozpustit med. Poté nalijeme do mísy, přidáme vodu a vypracujeme krásné hladké těsto. Trvá to cca 10 minut. Dále těsto zabalíme do sáčku a vložíme do lednice.
Mezitím co těsto odpočívá, si očistíme rebarboru. Já jsem měla zelenou a ta se musí oloupat. Nejprve si ji oloupeme a poté nakrájíme na stejné špalíčky o délce cca 5 cm. Velikost si zvolte sami. A ještě tyto špalíčky rozkrojíme napůl, podélně. Takto připravenou rebarboru dáme do misky a odřezky si schováme do náplně. POZOR: nikdy nedávejte rebarboru do kovové misky nebo nepečte přímo v kovové nádobě. Rebarbora nesmí přijít do kontaktu s kovem.
Do další misky si dáme sojovou zakysanou smetanu, mandlový jogurt, med, limetkovou šťávu, nasekané zbytky rebarbory, nasekanou mátu, kardamom, citrónovou trávu a vše důkladně promícháme. Nikde nesmí zůstat hrudka. Přidáme škrob a opět důkladně promícháme.
Po uplynutí jedné hodiny vytáhneme těsto z lednice a přímo na pečicím papíru ho vyválíme do velikosti formy. Přesuneme i s pečicím papírem do formy a vidličkou uděláme do těsta díry. Vložíme do trouby vyhřáté na 180°C na 10 minut.
Vytáhneme z trouby a krém nalijeme na těsto. Rovnoměrně rozprostřeme a teď si můžeme pohrát se skládáním rebarbory. Skládáme na střídačku tři špalíky na výšku, poté na šířku a tak to děláme, dokud nemáme zaplněnou celou plochu. U okrajů si musíte rebarboru nakrájet dle zbylého prostoru.
Takto připravený koláč vložíme do trouby a pečeme na 180°C zhruba 30 - 40 minut. Záleží na Vaší troubě. Hotový koláč poznáte podle toho, že náplň už není tekutá a začíná se dělat krustička.
Poté necháme lehce vychladnout a můžeme servírovat ozdobené čerstvou mátou.
Dobrou chuť