Zapečený patizon v sýrovém bešamelu
II VEGAN II
Lehce opomíjený patizon má kouzelnou jemnou a lehce nasládlou chuť a v kuchyni se s ním dá skvěle kouzlit. Můžete ho jíst syrový, grilovaný, pečený, smažený. Uvařit z něj můžete i polévku, omáčku atd.... Myslím si, že všichni v kuchyni ocení jeho jemnou chuť. Stejně tak jako ji oceníte i v tomto receptu. Když totiž smícháte brambory, patizon a skvěle vytuněný a vyladěný sýrový bešamel, vznikne Vám z toho lahůdka, která potěší každého milovníka zeleniny. Tato kombinace jemně se rozpadajícího patizonu s výraznou chutí veganského bešamelu Vás pohladí po chuťových pohárcích. Když k němu přidáte i uzené tofu nebo robi slaninu, máte v podstatě celistvé jídlo a nic Vám nebrání si toto jídlo uvařit, ochutnat, zamlaskat, vychutnat a podělit se o něj s těmi nejbližšími :))
SUROVINY :
Na patizon :
- 320 g očištěného patizonu
- 400 g brambor
- 120 g cibule
- 15 g česneku
- 2 polévkové lžíce oleje
- 140 g veganské slaniny / uzeného tofu
- 40 g vegan sýra
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na bešamel :
- 160 g veganského sýra
- 3 polévkové lžíce oleje
- 2,5 polévkové lžíce hladké mouky
- 1/3 čajové lžičky muškátového oříšku
- 1/2 čajové lžičky muškátového květu
- 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
- 100 ml veganské smetany
- 375ml rostlinného mléka
- 4 čajové lžičky hořčice s medem
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
V rendlíku zahřejeme na mírném ohni olej. Poté ho zasypeme moukou, promícháme a necháme asi 1 minutu zasmahnout. Zalijeme mlékem, smetanou a vše spojíme. Přidáme muškátový oříšek, kmín, muškátový květ, hořčici, sůl, pepř a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky. Může to trvat 10 až 15 minut. Nakonec stáhneme hrnec z ohně a přidáme sýr nastrouhaný najemno.
Cibuli si nakrájíme najemno a česnek nastrouháme. Na rostlinném oleji si zkaramelizujeme cibulku a poté přidáme česnek, který necháme jen rozvonět. K cibuli přidáme opravdu najemno nakrájenou veganskou slaninu nebo uzené tofu a vypražíme ji. Stáhneme z plotny.
Patizon i brambory si oloupeme. Nakrájíme vše na tenké plátky. Můžeme si pomoct mandolínou nebo jednoduše vše nakrájíte nožem. Vložíme do velké misky, osolíme, opepříme a zalijeme připravenou cibulkou a slaninou. Vše zamícháme, nejlépe rukama, aby se cibulka a slanina dostala všude.
Rozehřejeme troubu na 180 °C a nachystáme si buď jednu velkou zapékací misku nebo 4 menší.
Do poloviny misky naskládáme patizon s bramborami, zalijeme bešamelem, vložíme druhou polovinu patizonu s bramborami a opět zalijeme bešamelem. Takto naplníme všechny zapékací misky. Nakonec vrch posypeme strouhaným sýrem a misku zakryjeme alobalem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut, poté alobal sundáme a pečeme dalších cca 20 - 30 minut. Necháme vytvořit křupavou krustičku na povrchu.
No a máte hotovo. Nyní Vám už jen popřeji dobrou chuť




