Zapečený patizon v sýrovém bešamelu

23.10.2025
II VEGAN II
Lehce opomíjený patizon má kouzelnou jemnou a lehce nasládlou chuť a v kuchyni se s ním dá skvěle kouzlit. Můžete ho jíst syrový, grilovaný, pečený, smažený. Uvařit z něj můžete i polévku, omáčku atd.... Myslím si, že všichni v kuchyni ocení jeho jemnou chuť. Stejně tak jako ji oceníte i v tomto receptu. Když totiž smícháte brambory, patizon a skvěle vytuněný a vyladěný sýrový bešamel, vznikne Vám z toho lahůdka, která potěší každého milovníka zeleniny. Tato kombinace jemně se rozpadajícího patizonu s výraznou chutí veganského bešamelu Vás pohladí po chuťových pohárcích. Když k němu přidáte i uzené tofu nebo robi slaninu, máte v podstatě celistvé jídlo a nic Vám nebrání si toto jídlo uvařit, ochutnat, zamlaskat, vychutnat a podělit se o něj s těmi nejbližšími :))

SUROVINY :

Na patizon :

  • 320 g očištěného patizonu
  • 400 g brambor
  • 120 g cibule
  • 15 g česneku
  • 2 polévkové lžíce oleje
  • 140 g veganské slaniny / uzeného tofu
  • 40 g vegan sýra
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na bešamel :

  • 160 g veganského sýra
  • 3 polévkové lžíce oleje
  • 2,5 polévkové lžíce hladké mouky
  • 1/3 čajové lžičky muškátového oříšku
  • 1/2 čajové lžičky muškátového květu
  • 1/2 čajové lžičky mletého kmínu
  • 100 ml veganské smetany
  • 375ml rostlinného mléka
  • 4 čajové lžičky hořčice s medem
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

POSTUP :

V rendlíku zahřejeme na mírném ohni olej. Poté ho zasypeme moukou, promícháme a necháme asi 1 minutu zasmahnout. Zalijeme mlékem, smetanou a vše spojíme. Přidáme muškátový oříšek, kmín, muškátový květ, hořčici, sůl, pepř a za stálého míchání přivedeme k varu. Mícháme, dokud směs nezíská hustotu a konzistenci omáčky. Může to trvat 10 až 15 minut. Nakonec stáhneme hrnec z ohně a přidáme sýr nastrouhaný najemno.

Cibuli si nakrájíme najemno a česnek nastrouháme. Na rostlinném oleji si zkaramelizujeme cibulku a poté přidáme česnek, který necháme jen rozvonět. K cibuli přidáme opravdu najemno nakrájenou veganskou slaninu nebo uzené tofu a vypražíme ji. Stáhneme z plotny.

Patizon i brambory si oloupeme. Nakrájíme vše na tenké plátky. Můžeme si pomoct mandolínou nebo jednoduše vše nakrájíte nožem. Vložíme do velké misky, osolíme, opepříme a zalijeme připravenou cibulkou a slaninou. Vše zamícháme, nejlépe rukama, aby se cibulka a slanina dostala všude.

Rozehřejeme troubu na 180 °C a nachystáme si buď jednu velkou zapékací misku nebo 4 menší.

Do poloviny misky naskládáme patizon s bramborami, zalijeme bešamelem, vložíme druhou polovinu patizonu s bramborami a opět zalijeme bešamelem. Takto naplníme všechny zapékací misky. Nakonec vrch posypeme strouhaným sýrem a misku zakryjeme alobalem. Vložíme do trouby a pečeme cca 30 minut, poté alobal sundáme a pečeme dalších cca 20 - 30 minut. Necháme vytvořit křupavou krustičku na povrchu.

No a máte hotovo. Nyní Vám už jen popřeji dobrou chuť