Zeleninový salát s bílými fazolemi a  krutonky

11.07.2022

U nás doma opravdu milujeme saláty. Míváme je hlavně jako  večeři a vzhledem k tomu, že nás samozřejmě nebaví jíst stále to stejné, tak vymýšlíme různé kombinace. A tento křupavý salát je lehký, svěží a zároveň plný bílkovin. Díky bílým fazolím zajistíme jednu denní dávku bílkovin a navíc mají výbornou máslovou chuť, která se skvěle hodí ke svěží a šťavnaté zelenině. Krutonky jsou pečeny v troubě s minimem oleje a příjemně nasáknou kyselkavou chuť zálivky, kde se snoubí sladká chuť medu a štiplavá chuť hrubozrnné hořčice. 

Zeleninový salát s bílou fazolí
Zeleninový salát s bílou fazolí

Počet porcí : 2-3 porce

SUROVINY :

  • 250 g bílých fazolí
  • 2 ks staré bagetky
  • 60 g mrkve
  • 150 g cherry rajčat
  • 210 g ledového salátu
  • 80 g červené cibule
  • 30 g petrželové nati kudrnky
  • 180 g okurky

Zálivka :

  • 1 polévková lžíce lněného oleje
  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 polévkové lžíce červeného vinného octa 
  • 2 čajové lžičky medu
  • 1 čajová lžička hrubozrnné hořčice
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti



POSTUP :

Pokud nemáme fazole sterilované, nebo jako já uvařené dopředu a uchované v chladu, dáme si je tedy vařit.

Nyní si nachystáme zálivku a to tak, že do misky dáme všechny ingredience a metličkou šleháme. Chuť doladíme solí a pepřem.

Rozehřejeme si troubu, na plech naskládáme bagetku nakrájenou na kostečky s trochou rostlinného oleje a pečeme do zezlátnutí.

Vezmeme si velkou mísu, kam budeme dávat nakrájenou zeleninu. Tu v první řadě důkladně omyjeme a cibuli oloupeme. Zeleninu si nakrájíme dle své libosti a to buď na kostečky či nudličky, jen cibuli nakrájíme na malé kostečky a petrželovou nať nasekáme.

Veškerou zeleninu dáme do mísy, přidáme upečenou bagetku, fazole a zamícháme. Poté zalijeme zálivkou, důkladně promícháme, aby se nám dostala opravdu všude a necháme cca 5 - 10 minut odstát.

Nyní už jen servírujeme.

Dobrou chuť

Zeleninový salát s krutonky
Zeleninový salát s krutonky