Zeleninový salát s bílými fazolemi a krutonky
U nás doma opravdu milujeme saláty. Míváme je hlavně jako večeři a vzhledem k tomu, že nás samozřejmě nebaví jíst stále to stejné, tak vymýšlíme různé kombinace. A tento křupavý salát je lehký, svěží a zároveň plný bílkovin. Díky bílým fazolím zajistíme jednu denní dávku bílkovin a navíc mají výbornou máslovou chuť, která se skvěle hodí ke svěží a šťavnaté zelenině. Krutonky jsou pečeny v troubě s minimem oleje a příjemně nasáknou kyselkavou chuť zálivky, kde se snoubí sladká chuť medu a štiplavá chuť hrubozrnné hořčice.
Počet porcí : 2-3 porce
SUROVINY :
- 250 g bílých fazolí
- 2 ks staré bagetky
- 60 g mrkve
- 150 g cherry rajčat
- 210 g ledového salátu
- 80 g červené cibule
- 30 g petrželové nati kudrnky
- 180 g okurky
Zálivka :
- 1 polévková lžíce lněného oleje
- 2 polévkové lžíce olivového oleje
- 2 polévkové lžíce červeného vinného octa
- 2 čajové lžičky medu
- 1 čajová lžička hrubozrnné hořčice
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
POSTUP :
Pokud nemáme fazole sterilované, nebo jako já uvařené dopředu a uchované v chladu, dáme si je tedy vařit.
Nyní si nachystáme zálivku a to tak, že do misky dáme všechny ingredience a metličkou šleháme. Chuť doladíme solí a pepřem.
Rozehřejeme si troubu, na plech naskládáme bagetku nakrájenou na kostečky s trochou rostlinného oleje a pečeme do zezlátnutí.
Vezmeme si velkou mísu, kam budeme dávat nakrájenou zeleninu. Tu v první řadě důkladně omyjeme a cibuli oloupeme. Zeleninu si nakrájíme dle své libosti a to buď na kostečky či nudličky, jen cibuli nakrájíme na malé kostečky a petrželovou nať nasekáme.
Veškerou zeleninu dáme do mísy, přidáme upečenou bagetku, fazole a zamícháme. Poté zalijeme zálivkou, důkladně promícháme, aby se nám dostala opravdu všude a necháme cca 5 - 10 minut odstát.
Nyní už jen servírujeme.
Dobrou chuť