Zeleninový salát s cizrnou a dýňovými semínky
II VEGAN II
Tento zeleninový salát není vyvážený jen z nutričního hlediska, ale obsahuje také pár kouzelných surovin. Jednou z nich je kadeřávek, který má obrovskou výhodu v tom, že si zanechává svoji podobu po dlouhou dobu a nevadne tak rychle jako ostatní zelenina. Navíc obsahuje velký podíl vitamínů K, A, C, vitamíny řady B, lutein, hořčík, fosfor, kyselinu listovou, jód atd....Nejzajímavější na kadeřávku je to, že obsahuje více vápníku než samotné mléko a ani ne o polovinu méně železa než hovězí maso. Skvělé je, že díky vitamínu C se u něj zvyšuje vstřebatelnost železa, takže kadeřávek je v tomto směru velice zajímavá zelenina. A další zajímavou surovinou je dýňový olej, za studena lisovaný od společnosti PÖDÖR. A proč? Je zdrojem vitamínů A,B,C,D,E a obsahuje také železo, vápník, draslík, hořčík a je vynikajícím zdrojem antioxidantů, které eliminují volné radikály zodpovědné mimo jiné za proces stárnutí a nádorová onemocnění. Dýňový olej obsahuje také mastné kyseliny Omega-6 a stopové množství mastných kyselin Omega-3. O dýňovém oleji se říká spousta věcí, např. že zlepšuje náladu a je prevencí před depresí, zmírňuje příznaky menopauzy, léčí zvětšenou prostatu, podporuje srdce a posiluje růst vlasů a nehtů atd atd.....Navíc má velice silnou chuť, která se hodí do zeleninových salátů. Pokud chcete vyzdvihnout chutě, opražte na malém množství oleje dýňová semínka, přidejte cizrnu a její máslovou chuť a máte z toho opět kouzelnou kombinaci chutí. Doufám, že se Vám dýňový olej zalíbil a že ho vyzkoušíte i ve vaší kuchyni :))
SUROVINY :
- 250 g sterilované cizrny
- 300 g rajčat
- 140 g papriky
- 75 g červené cibule
- 135 g mrkve
- 45 g kadeřávku
- 45 g dýňových semínek
Zálivka :
- 16 g pivního octa od společnosti PÖDÖR
- 10 g datlového sirupu
- 10 g vody
- 22 g dýňového oleje od PÖDÖR
- Sůl a pepř dle chuti
- 3 g česneku
Na dokončení :
- Krutony
- Petrželová nať
POSTUP :
Veškerou zeleninu důkladně umyjeme a osušíme. Poté zeleninu nakrájíme na libovolné kousky. Většinou se snažím držet stejných tvarů. Jediné co doporučuji, je mrkev nastrouhat nebo nakrájet na tenké nudličky.
Cizrnu slijeme a důkladně propláchneme. Dýňová semínka si na pár kapkách oleje opražíme a dáme stranou.
V misce si vytvoříme zálivku na salát a to tak, že si česnek nastrouháme najemno a veškeré zbylé suroviny smícháme dohromady. Doladíme solí a pepřem.
Všechnu zeleninu pak rozdělíme do dvou / tří talířů, posypeme sterilovanou a propláchnutou cizrnou, posypeme dýňovými semínky, krutony, zalijeme zálivkou a dozdobíme petrželovou natí. A já vám přeji dobrou chuť.