Čočkový salát s pohankou

14.01.2024
Zelenina je v našem stravování velice důležitá. Podle WHO by měl každý dospělý jedinec sníst denně cca 500 - 600g zeleniny i s ovocem dohromady. Upřímně, v létě je to brnkačka, ale v zimě? Navíc v zimě se i doporučuje jíst méně studené pokrmy a více zapojovat tepelně zpracovanou zeleninu a ovoce. Proto jsou na zimu skvělé teplé saláty. Jako je tento dnešní recept. Navíc už i podle názvu poznáte, že nejenom, že obsahuje zeleninu, ale také i velké množství bílkovin, vitamínů a minerálů. Například taková pohanka obsahuje nejenom docela velké množství bílkovin, ale z minerálních látek vyniká především obsahem zinku, mědi, selenu a manganu. Tento čočkový salát s pohankou je tedy opět nadupaný zdravými složkami, ale je také chuťově okouzlující. Kombinace jemně oříškové chuti pohanky, s neutrální čočkou, se smíchá s pečenou červenou řepou, pečeným česnekem a s vlašskými ořechy. Toto vše už jen zakončíte medovo hořčičnou zálivkou a ohňostroj chutí může začít... :))

Počet porcí : 2 porce

SUROVINY :

  • 250 g čočky
  • 150 g pohanky
  • 400 g červené řepy
  • 100 g cibule
  • 10 g česneku
  • 50 g vlašských ořechů
  • 4 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • Dvě hrsti kadeřávku /  mix salátu 
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Medová zálivka :

  • 5 polévkových lžic olivového oleje
  • 1 čajová lžička kremžské hořčice
  • 1 polévková lžíce medu
  • 2 polévkové lžíce citrónové šťávy
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti


POSTUP :

Nejprve si nachystáme veškeré suroviny. Čočku a pohanku uvaříme dle návodu. Rozehřejeme si troubu na 180°C, oloupeme červenou řepu a nakrájíme ji na půlkolečka. Vložíme do zapékací mísy, přidáme 2 polévkové lžíce rostlinného oleje, sůl, pepř a vložíme do trouby cca na 30 – 45 minut. Záleží, jak moc tlustá půlkolečka jste krájeli. Zhruba 10 minut před vytažením řepy vložíme do zapékací mísy nasekané vlašské ořechy.

Nyní si opražíme uvařenou čočku. Do rendlíku vložíme 2 polévkové lžíce oleje, cibuli nakrájenou na plátky a restujeme do zesklovatění. Poté přidáme čočku, česnek nasekaný najemno a společně pražíme cca 5 – 10 minut.

Připravíme si zálivku a to velice jednoduše. Do misky či uzavíratelné sklenice dáme všechny ingredience a vše důkladně zamícháme.

Nyní můžeme vše servírovat. Na dno talíře halabala poklademe pohanku, orestovanou čočku, na to položíme halabala upečenou řepu s ořechy, sem tam ozdobíme mixem salátu, polijeme zálivkou a já Vám přeji dobrou chuť.