Cuketová buchta plná bílkovin
Kdekoliv na internetu najdete několik receptů na cuketovou buchtu. I já sama mám tady na blogu na ni už dva recepty. Ale každý ten recept je ve výsledku úplně jiný. Jeden připomíná bublaninu s domácí marmeládou. Druhý recept je chuťově výraznější a je určen převážně pro milovníky zajímavých a výrazných chutí jako je zázvor, kardamom, kajenský pepř.... Tento recept vyhrál soutěž "Proti plýtvání" a můžete ho najít i v Papírové spižírně. Recept na cuketovou buchtu plnou bílkovin je opět úplně jiný. Obsahuje kakao, které v ostatních receptech nenajdete, vlašské ořechy, které se neodmyslitelně hodí k podzimu, ovoce naložené v rumu / slivovici a v neposlední řadě zde najdete naprosto skvělou quinoovou mouku. Quinoa obsahuje kvalitní bílkoviny bohaté na esenciální aminokyseliny ( cca 12 g / 100 g ), také je oblíbená pro svůj podíl vlákniny, je lehce stravitelná, přirozeně bezlepková a nezpůsobuje nadýmavost. Je skvělým pomocníkem pro lidi, co rádi mlsají, ale hlídají si přísun bílkovin, jako jsou vegetariáni, vegani, sportovci, těhotné ženy atd... Jednoduše nahradíte v receptu bílou mouku za quinoovou, a to až zhruba o 20%, a ihned navýšíte svoje dobroty o více bílkovin a výrazně tak zvýšíte nutriční přínos Vašeho pokrmu. Tak snadné to je :)).
SUROVINY :
- 3 ks vajec z volného chovu
- 160 ml rostlinného oleje
- 600 g cukety
- 400 g polohrubé mouky
- 130 g třtinového cukru
- 65 g quinoové mouky
- 75 g vlašských ořechů
- 45 g slunečnicových semínek
- 20 g kakaa / karobu
- 3 polévkové lžíce rumu / jiného alkoholu
- 120 g třešní/ sušených meruněk naložených v alkoholu
- 1 ks prášku do pečiva
- Špetka soli
Na ozdobu :
- 3 polévkové lžíce čokoládovo oříškového másla
- 2 polévkové lžíce medu – pokud je máslo bez sladidla
POSTUP :
Nejprve si rozehřejeme troubu na 180°C a plech o velikosti 40 cm x 29 cm si vysteleme pečicím papírem.
Do velké misky si nastrouháme na hrubo cuketu a přidáme k ní rum, na menší kousky nakrájené ovoce naložené v alkoholu, nasekané vlašské ořechy, slunečnicová semínka a špetku soli. Zamícháme a dáme stranou.
V druhé misce si smícháme všechny suché suroviny (polohrubou mouku, quinoovou mouku, kakao, kypřicí prášek).
V další nádobě si vyšleháme společně cukr, olej, vejce a poté tuto směs vlijeme k cuketě. Důkladně promícháme a zhruba natřikrát přidáváme sypkou část. Vše důkladně promícháme, přesuneme na plech a pečeme cca 35 – 45 minut. Vše kontrolujeme špejlí.
Jakmile je buchta upečená, ještě horkou ji pomažeme čokoládovo oříškovým máslem. Po vychladnutí můžeme servírovat. Buchta je krásně vláčná, tak akorát sladká a já Vám přeji dobrou chuť.