Krupičná kaše s pečenými švestkami a makovou granolou
II VEGAN II
Jak si doma uvařit z klasické snídaně okouzlující zážitek? Tak to Vám prozradím v tomto receptu. Krupičnou kaši si připravíme úplně stejně tak, jak jsme zvyklí. Tam se nic nemění, jen samozřejmě použijeme mandlové mléko. A tou kouzelnou a neodolatelnou surovinou jsou pečené švestky. Jakmile totiž zkombinujete švestky, skořici, badyán, Amaretto, mandlový olej a vše společně upečete, vznikne Vám kouzelná kombinace chutí. Už jen tato samotná kombinace mandlové krupičné kaše s pečenými švestkami a s pár kapkami kvalitního mandlového oleje do společnosti PÖDÖR, Vám vykouzlí úsměv na rtu. Pokud chcete tuto snídani vyzvednout o trochu víše, přidejte domácí makovou granolu. I když se Vám zdá, že je recept dlouhý, opravdu se ho nebojte. Strávíte nad ním jen malé množství času. A věřte mi, že to za to stojí. Navíc je to skvělý podzimní recept ze sezónních surovin, které nejen opět potěší Vaše chuťové pohárky ale i Vaše celé tělo. Protože takový mandlový olej v bio kvalitě má skvělé účinky na Váš organismus, imunitu i trávení. Tak vyzkoušejte tuto kaši s granolou nebo i bez a dejte mi vědět, jak Vám chutnala :)
Počet porcí : 2- 3 porce
SUROVINY :
Na kaši :
- 500 ml mandlového mléka
- 30 g třtinového cukru
- 45 g krupičky
- Špetka soli
Na švestky :
- 500 g švestek
- 2 polévkové lžíce Amaretta
- 1 čajová lžička skořice
- 1 čajová lžička badyánu
- 2 polévkové lžíce rýžového sirupu
- 2 čajové lžičky BIO mandlového oleje od PÖDÖR
Maková granola :
- 15 - 20 g máku
- 50 g mandlí
- 60 g ovesných vloček
- 25 g veganského másla
- 20 - 25 g rýžového sirupu
- 1/2 čajové lžičky kardamomu
Na dokončení :
- Máta
- Rýžový sirup
- Bio mandlový olej od PÖDÖR
POSTUP :
Jako první si uděláme granolu. Pro lepší chuť je dobré si mandle namočit alespoň na dvě hodiny do studené vody. Při pečení zůstanou vláčné a zároveň křupavé.
Po slití a osušení mandlí si do vystlaného plechu vložíme všechny suché suroviny. Máslo si rozpustíme, přidáme sladidlo a vše důkladně spojíme. Přelijeme sypké ingredience, zamícháme a dáme do trouby péct na 160°C cca 10 minut. Vše záleží na Vaší troubě. Hotovou granolu poznáte tak, že se příjemně rozvoní a vločky i ořechy začnou jemně zlátnout.
Mezitím si nachystáme švestky. Omyjeme je a pokrájíme na poloviny. Vložíme do zapékací misky a přidáme zbytek ingrediencí. Vše společně zamícháme a necháme cca 10 - 15 minut odpočívat.
Po vytažení granoly zvýšíme teplotu na 180°C a poté pečeme v troubě cca 20 - 25 minut. Švestky nesmí být úplně rozpadlé.
No a nyní nám už jen zbývá uvařit krupičnou kaši. Nepřidávala jsem moc velké množství sladidla, protože celou kaši stejně ještě zdobím.
Nyní jdeme servírovat. Rozdělíme kaši do talířků, navrch vložíme upečené švestky a jemně kaši polijeme šťávou z nich. Ještě dozdobíme rýžovým sirupem, jemně pokapeme mandlovým olejem, posypeme makovou granolou a vše doladíme mátou. A já Vám přeji dobrou chuť