Mangovo – rebarborová panna cotta

18.06.2025
II VEGAN II
Já miluji letní dezerty. K létu totiž nepatří jen zmrzlina, ale i lahodný vychlazený dezert. Nejlépe ne moc kalorický a také nejlépe s chutí ovoce. No a protože takové dezerty moc nejsou k vidění v kavárnách atd. vznikla tato panna cotta. Využila jsem sezónnosti rebarbory a zkombinovala jsem ji s mým dalším oblíbeným ovocem, a to s mangem. No a za mě v letním osvěžujícím dezertu s mangem nesmí za žádnou cenu chybět kardamom, zázvor a limetka. Bez toho to nejde. A pokud teď kroutíte očima a říkáte si, že to musí být otřesné, musíte okamžitě vyzkoušet tuto mangovo rebarborovou panna cottu. Pokud se Vám nebude chtít dělat si sušenkovo oříškový doplněk, absolutně si s tím nelamte hlavu a udělejte si jen samotnou panna cottu. Uvidíte, že ta kombinace chutí roztančí Vaše chuťové pohárky, probudí ve Vás zvědavost po dalším soustu a už nikdy nebudete chtít jíst mango jen tak :))

SUROVINY :

  • 200 g očištěné rebarbory
  • 240 g mraženého manga
  • 180 g vody
  • 4 g agaru
  • 2 polévkové lžíce čekankového sirupu
  • 1/2 citrónové šťávy
  • Špetka soli
  • Černucha na ozdobení
  • Posypka :
  • 30 g kešu ořechů
  • 30 g citrónových sušenek / vanilkových
  • Ovoce na ozdobu

Veganská panna cotta
Veganská panna cotta


POSTUP :

Ovoce vložíme do hrnce, zalijeme vodou, osladíme a dáme vařit. Mezitím si nachytáme formičky, do kterých na dno nasypeme pár semínek černuchy. Já jsem zvolila silikonové formičky na mufiny.

Jakmile je ovoce měkké rozmixujeme ho tyčovým mixérem, osolíme, přidáme citronovou šťávu a necháme dojít k varu. Poté přidáme agar prášek a za stálého míchání vaříme na mírném ohni cca tři minutky. Poté naplňte nachystané formičky, nechte jemně zhládnout a poté dejte do lednice.

Druhý den rozmixujte najemno kešu ořechy, Vaše oblíbené sušenky nebo odřezky s buchty nejlépe vše s příchutí citrónu a másla a zamíchejte. Na talíř vložte ztuhlou panna cottu, nasypte nachystanou směs a dozdobte ovocem a já Vám přeji dobrou chuť.