Osvěžující panna cotta s lesním ovocem

31.05.2024
Panna cotta... To je takový ten opravdu snadný, rychlý a osvěžující dezert, který si můžete v letních teplotách uvařit. Jde udělat na mnoho variant. Veganská i neveganská, bílá i barevná, ovocná i čokoládová.... Jednoduše co Vás napadne a na co máte zrovna chuť. Já jsem tuto panna cottu vymyslela ve spolupráci se společností RAINBOW PLANET, která se zaměřuje na prodej superfood prášků. Kdo neví co to je, jsou to prášky z různých rozmixovaných potravin v jejich nejlepší kvalitě, sušených mrazem. Stačí je potom přidat do smoothie, ranní kaše, do sušenek, pečiva, pomazánek atd. Nejenom, že každá surovina má jinou barvu a Vaše jídlo tak dostane šmrnc, ale i velkou dávku vitamínů atd. Každá vybraná plodina má své vlastní kouzlo i obsah vitamínů a minerálů. Pro tento dezert jsem si vybrala PURPLE CARROT což je mrkvový prášek z fialové či černé mrkve. Tento prášek má charakteristickou fialovou až černou barvu, která pochází z pigmentů zvaných antokyany, které mu dodávají nezaměnitelně výrazný odstín, jako je tomu například u borůvek, třešní nebo hroznů. Obsahuje také vysoké dávky vitamínů A, B, C a E. Obsahuje také minerální látky jako vápník, hořčík, sodík. Takže proč neudělat z tohoto dezertu vizuálně, chuťově zajímavou, ale i výživově nadupanou záležitost. Sami uznejte, že je to skvělý nápad na narozeninový dezert, pohoštění pro nějakou návštěvu, catering atd.... Prostě opět potěšíme svého uměleckého ducha, svoje chuťové pohárky i tělo :))

SUROVINY :

  • 400 ml kokosového mléka v plechu
  • 170 ml vody
  • 3 polévkové lžíce medu / čekankového sirupu
  • 1/4 čajové lžičky soli
  • Šťáva z 1/2 ks citrónu
  • 2 čajové lžičky agar - agar
  • 2 čajové lžičky prášku PURPLE CARROT od Rainbow planet

Na ozdobu :

  • 165 ml ztuhlého kokosového mléka v plechu
  • Mražená lesní směs
  • Lyofilizované maliny

POSTUP :

Kokosové mléko, vodu, med, sůl a citrónovou šťávu dáme do hrnce a dáme vařit na střední plamen. Jakmile se směs začne zahřívat, přidáme agar a šleháme metličkou, aby se pěkně rozpustil. Až se směs začne vařit, odděláme z plotny a cca půl minuty šleháme a poté vrátíme zpět na plamen.

Opět za stálého míchání přivedeme k varu, a jakmile se začne směs vařit, odděláme z plotny a opět cca půl minuty šleháme mimo oheň. Takto celý proces zopakujeme třikrát a poté odstavíme z plotny.

Oddělíme si zhruba 190 ml této směsi do misky a do zbylé směsi přidáme dvě čajové lžičky barevného prášku a ihned metličkou zapracujeme.

Nyní si vezmeme libovolné silikonové formičky a za pomoci polévkové lžíce dávkujeme zvlášť bílou a zvlášť obarvenou panna cottu. Naplněné formičky vložíme do lednice ztuhnout.

Druhý den můžeme servírovat. Na talíř vložíme jednu bílou, dvě obarvené panna cotty, ozdobíme ztuhlou částí kokosového mléka v plechu, pár kousky ovoce lesní směsi a posypeme práškem z lyofilizovaných malin. A já Vám přeji dobrou chuť