Omáčka z dýně hokaido ala kuře na paprice
II VEGAN II
Nikdy jsem moc nebývala na omáčky, knedlíky atd...... ale jsou jídla, po kterých mi je smutno. Jakmile jsem přestala jíst maso, spousty jídel jsem už neochutnala nebo jsem občas někde zkusila veganskou smutnou alternativu. Bohužel tyto alternativy mě nikdy neuspokojily, chybělo tomu snad téměř vše. Je také pravdou, že čím déle je člověk vegan či vegetarián, spoustu chutí tak nějak i zapomene a má pocit někde nějaké vzdálené vzpomínce na tu danou chuť. Možná proto se můžete setkat s nějakou českou veganskou klasikou, která všem chutná a Vy nechápete proč. Alespoň to tak mám nějak já. Tak trochu mi to připomíná i recepty na veganské kuře na paprice s cizrnou. Nikdy mi to nějak zvlášť nechutnalo. Nechápala jsem, co těm lidem na tom chutná. Až jednou jsem vyzkoušela tento recept. Vznikl opravdu náhodou, když jsem zkoušela nějaký jiný a náhle to ve mě vzbudilo vzpomínku na chuť kuřete na paprice. Nechápala jsem to, jak je to možné. A asi je na to jen pár vysvětlení. A to, že buď je to velice podobné této omáčce nebo moje vzpomínka na tu chuť je již v mlze a proto mi to velice připomíná kuře na paprice. Těžko říct...... myslím si, že si každý zvlášť musí na tetnto recept i na tuto otázku odpovědět sám :). Dejte mi vědět, zda je tomu tak či tak :))))
Počet porcí : 4 porce
SUROVINY :
- 500 g dýně hokaido
- 240 g cibule
- 15 g česneku
- 9 g zázvoru
- 120 g mrkve
- 50 g petržele
- 420 g brambor
- 3 ks bobkového listu
- 9 ks nového koření
- 1-2 čajové lžičky sladké červené papriky
- špetka muškátového oříšku
- 250 ml kokosového mléka
- 4 polévkové lžíce máslového oleje
- 0,8 litrů zeleninového vývaru
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na dokončení :
- 1 balení těstovin dle vaší libosti
- 2 ks bílého pevného tofu
- Pár lístků kerblíku

POSTUP :
Nejprve si očistíme veškerou zeleninu. Na mírném ohni si rozpálíme rostlinný olej s příchutí másla a orestujeme na něm cibulku nakrájenou na kostky společně s bobkovým listem a novým kořením. Poté ji pod poklicí dusíme cca 5 minut. Přidáme k ní mrkev, petržel , brambory a dýni nakrájenou na stejně velké kousky a opět je pod poklicí dusíme cca 10 minut. Občas překontrolujeme a zamícháme. Nyní k této zelenině přidáme česnek, zázvor, necháme rozvonět a až nyní přidáme veškeré koření. Opět necháme rozvonět a zalijeme vývarem.
Necháme vařit do změknutí zeleniny. Vyndáme nové koření a bobkový list, přilijeme kokosové mléko a rozmixujeme tyčovým mixérem. Doladíme chuť solí, pepřem.
Mezitím co se omáčka vaří, si uvaříme těstoviny dle návodu a upečeme si v troubě tofu. Opláchnuté tofu nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, lehce omastíme rostlinným olejem a pečeme v troubě cca na 190°C do jemně zlatavé barvy. Nyní můžeme servírovat ozdobené kerblíkem a já vám přeji dobrou chuť.