Salát z naklíčeného hrachu s ořechy

19.03.2024
Předpokládám, že pučálku všichni znáte. Pučálka nebo pálenec je staročeské jídlo z naklíčeného hrachu, které se podávalo především o předvelikonočním půstu. Základem pučálky je naklíčený hrách, který se na sucho pražil nebo pekl. Tento salát je inspirovaný pučálkou. Dodala jsem mu jen modernější nádech a zajímavé chutě navíc. Recept je opravdu jednoduchý, jediný co musíte udělat dostatečně dopředu je, naklíčit si zelený hrách. Ale věřte mi, že tento salát stojí za to. Kombinace lehce opraženého naklíčeného hrachu a česneku, spojená s vlašskými ořechy, sušenými rajčaty a lahůdkovým droždím je symfonie pro Vaše chuťové pohárky. Vše je nakonec doladěné kvalitním olejem z vlašských ořechů a zauzené soli od společnosti PÖDÖR. Nezapomeňte do lehkých jídel jako jsou saláty či těstoviny dávat opravdu kvalitní oleje a ostatní dochucovadla. Zjistíte, že stačí opravdu malé množství a jídlo rázem změní chuť. Přesně v něm cítíte tu danou potravinu, kterou jste tam přidali. Navíc rostlinné oleje jsou zdravé pro náš organismus. Takový olej z vlašských ořechů je nutričně velmi hodnotný především díky obsahu celé řady vitamínů (vitamíny z řady B, C, E a F), minerálů (vápník, železo – pomáhá při anémii, mangan, jód, zinek), nenasycených mastných kyselin (především omega 3 a 6), je to silný antioxidant a díky svému složení patří mezi výjimečné oleje s léčivými účinky. Tento olej používejte vždy jen do studené kuchyně :))

Počet porcí : 2 velké porce

SUROVINY :

  • 230 g naklíčeného hrachu
  • 1,5 polévkové lžíce olivového oleje
  • 35 g sušených rajčat
  • 80 g vlašských ořechů
  • 13 g česneku
  • 8 g lahůdkového droždí
  • 10 g oleje z vlašských ořechů od PÖDÖR
  • Petalos solné vločky uzené od PÖDÖR dle chuti
  • Pepř dle chuti
  • Pažitka na ozdobu
  • Klíčky ředkvičky – nemusí být

POSTUP :

Do rozpálené pánve dáme olivový olej a naklíčený hrách. Za stálého hlídání a občasného míchání pražíme hrášek cca 10 – 15 minut. Poté k němu přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a necháme ho rozvonět. Do pánve přidáme na malé kostečky nakrájená sušená rajčata a rozlámané vlašské ořechy.

Necháme vše spojit zhruba 5 – 10 minut. Sundáme z plotny, přidáme lahůdkové droždí, vločky uzené soli, pepř a olej z vlašských ořechů. Zamícháme a můžeme servírovat ozdobené nasekanou pažitkou a klíčky z ředkvičky a já Vám přeji dobrou chuť.