Citrónové bulgurito s uzeným tofu
Bulgur určitě všichni znáte. Je to v podstatě namočená, záhy usušená a na různé velikosti nalámaná pšenice. Nejčastěji se používá ve velice známém a velice chutném salátu Tabouleh. Dále se používá do pokrmu zvaného Pilaf nebo na naplnění zeleniny. Dále se přidává do nádivek, karbanátků, polévek i různých salátů. Já bulgur velice ráda používám do tzv. rizota místo rýže. A to nejen kvůli změně, ať nemáme pořád to stejné, ale i kvůli tomu, že je rychlý a snadný na přípravu. Dále kvůli jeho chuti a složení. Bulgur má totiž oproti rýži větší množství bílkovin, vlákniny, minerálních látek, vitamínů i nižší glykemický index. A jeho jemně oříšková chuť Vám celé jídlo ozvláštní. Celý tento recept je lehce stravitelný, obsahuje velké množství bílkovin, vlákniny i vitamínů a minerálních látek. A celá chuť tohoto bulgurita je podtržena citrónovou šťávou a opraženým sezamem.
Počet porcí : 6 porcí
SUROVINY :
- 320 g bulguru
- 480 ml zeleninového vývaru / vody
- 500 g brokolice
- 360 g uzeného tofu s vápníkem
- 110 g červené cibule
- 170 g červené papriky
- 140 g mražené kukuřice
- 20 g česneku
- 2 polévkové lžíce rostlinného oleje
- 2 čajové lžičky koření Maroko / libovolné směsi koření
- Citrónová šťáva z 1/2 velkého citrónu
- Sůl dle chuti
- Pepř dle chuti
Na ozdobu :
- Petrželová nať
- Měsíček citrónu
- Opražený sezam
POSTUP :
Do hrnce vložíme bulgur a zalijeme ho zeleninovým vývarem. Vaříme cca 15 minut, dokud se nám veškerá tekutina nevsákne.
Mezitím si očistíme a nakrájíme veškerou zeleninu. Cibuli nakrájíme na jemno, papriku na malé kostky, brokolici nasekáme v mixéru na jemno, česnek nastrouháme na jemno, uzené tofu nakrájíme na malé kostečky.
Do většího hrnce dáme olej, cibuli a necháme ji zesklovatět a podusit pod poklicí cca na 10 min. Poté přidáme tofu a pražíme společně dalších cca 10 minut. Jakmile se začne tvořit krustička na povrchu tofu, přidáme kukuřici, papriku a opět necháme pod poklicí cca 10 minut. Jakmile je zelenina na zkus, přidáme nasekanou brokolici, česnek, sůl, pepř a koření, zamícháme a necháme společně dusit 3 minutky.
Odděláme z plotny, přidáme citrónovou šťávu, uvařený bulgur a zamícháme. Nyní doladíme chuť solí, popřípadě citrónovou šťávou. Výsledná chuť má být lehce uzená a lehce citrónová, osvěžující.
Na stejné plotně opražíme na sucho sezamová semínka. Pozor ať se nespálí.
Můžeme servírovat posypané sezamem, petrželovou natí, uzenou solí a čerstvým citrónem.
A já Vám přeji dobrou chuť