Omáčka ze spálených paprik s parmazánovou strouhankou

20.11.2025

Počet porcí : 4-6 porcí

SUROVINY :

Na omáčku :

  • 600 g červených špičatých paprik
  • 30 g sušených rajčat
  • 125 g silken tofu
  • 100 g sójové smetany
  • 35 g česneku
  • 1,5 polévkové lžíce konopného oleje od společnosti PÖDÖR
  • 3 velké snítky čerstvého oregana
  • 2 velké snítkyčerstvého tymiánu
  • Červený pepř dle chuti
  • Sůl dle chuti

Parmazánová strouhanka:

  • 30 g strouhanky
  • 40 g veganského parmazánu
  • 20 g konopných semínek
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
  • Sůl dle chuti

Na doladění :

  • 500-600 g špaget
  • Chilli vločky
  • Konopný olej
  • Čerstvý tymián
Těstoviny s omáčkou s paprik
Těstoviny s omáčkou s paprik


POSTUP :

Troubu předehřejeme na 200 °C a do zapékací misky vložíme opláchnuté papriky. Pečeme je v troubě cca20 minut, dokud nejsou papriky na povrchu spálené. Zhruba 5 minut před vytažením paprik vložíme do trouby oloupaný česnek v malé mističce zalité rostlinným olejem a necháme ho v troubě rozvonět a jemně zezlátnout.

Poté papriky vytáhneme a přikryjeme je, aby se nám zapařily a slupka šla dobře sloupnout.

Mezitím si uděláme strouhanku. Na nepřilnavou pánvičku vložíme strouhanku a na mírném ohni pražíme do jemné zlatavé barvy. Přidáme nasekané bylinky a stáhneme z plotny. Jakmile je strouhanka vychladlá, přidáme konopná semínka, sůl a najemno nastrouhaný parmazán. Vše společně promícháme a dáme stranou.

Uvaříme si těstoviny dle návodu.


Nyní si vezmeme výkonný stolní mixér. Do něj vložíme oloupané papriky zbavené jadřince, silken tofu, česnek bez oleje, nasekaná sušená rajčata, smetanu, bylinky a mixujeme do hladka. Poté přendáme do rendlíku a necháme projít varem. Nyní omáčku dochutíme solí, červeným pepřem, popřípadě ještě čerstvými bylinkami a úplně nakonec, jakmile budeme omáčku stahovat z plotny, přidáme konopný olej.

A nyní můžeme servírovat. Těstoviny vložíme do omáčky, poté vložíme na talíř, posypeme strouhankou, pokapeme konopným olejem, ozdobíme chilli vločkami a čerstvými bylinkami a já vám přeji dobrou chuť.