Těstoviny s oříšky a rajčatovou omáčkou

03.01.2024
Jedny z nejlepších jídel jsou těstoviny s výbornou rajčatovou omáčkou. Miluji na tom tu jednoduchost a tu správně vyváženou chuť, pokud tedy zvolíte kvalitní suroviny. Na tom nejvíce záleží u takto jednoduchých jídel, kde je použito málo surovin. A to se bavíme nejen o samotných rajčatech, ale i ořeších, použitému arašídovému oleji i samotném balsamicu k servírování. Zde totiž vyniknou chutě použitých surovin. A teď si zkuste představit, že tyto těstoviny, i když jsou s rajčatovou omáčkou, tak nejsou připravované do italského stylu, jak mnohdy bývá zvykem. Tyto těstoviny mají plnou oříškovou chuť, jsou jemně pikantní, s příjemným citrónovým podtónem. Veškeré suroviny se vzájemně spojí a vytvoří příjemnou krémovitou omáčku. Díky oříškům je toto jídlo bohaté na zdravé tuky, díky tofu má velké množství bílkovin. Zelenina zajistí vlákninu i vitamíny a samotné těstoviny sacharidy. Krásně kompletní jídlo, které opět potěší nejen Vaše tělo, ale i chuťové pohárky.

Počet porcí : 4 porce

SUROVINY :

  • 300 g – 350 g těstovin vlastního výběru
  • 500 g cherry rajčat
  • 75 g slunečnicových semínek
  • 20 g vlašských ořechů
  • 30 g dýňových semínek
  • 50 g arašídů
  • 130 g bílé cibule
  • 30 g česneku
  • 25 g zázvoru
  • 2 polévkové lžíce arašídového oleje PÖDÖR
  • 2,5 polévkové lžíce chilli oleje
  • Sůl dle chuti
  • Pepř dle chuti

Na tofu :

  • 360 g bílého tofu
  • 1 polévková lžíce arašídového oleje PÖDÖR
  • 1polévková lžíce citronové šťávy
  • 15 g bramborového škrobu
  • sůl a pepř dle chuti

Na ozdobu :

  • Čerstvá petrželka
  • Chilli paprička
  • Jablečné balsamico crema PÖDÖR


POSTUP :

Nejprve si uvaříme těstoviny dle návodu. Tofu si rozdrobíme do misky za pomocí rukou, osolíme, opepříme, přidáme arašídový olej, citrónovou šťávu a důkladně promícháme. Nyní přidáme škrob a opět důkladně zamícháme.

Nyní nasekáme na hrubo všechny ořechy kromě slunečnicových semínek a poté si vezmeme hlubokou pánev a na 1 polévkové lžíci arašídového oleje si postupně orestujeme ořechy. Nejprve slunečnicové. Jakmile budou opražené, dáme je stranou a poté tam vložíme zbylé nasekané ořechy. Opět po upražení přesypeme a dáme stranou. Nyní opražíme tofu na 1 polévkové lžíce arašídového oleje do zezlátnutí. Po usmažení dáme také stranou.

Ve stejné pánvi rozpálíme chilli olej a zbytek arašídového oleje a vložíme na kostky nakrájenou cibuli. Orestujeme ji a pod poklicí ji dusíme cca 5 minut. K cibuli přidáme rozvonět česnek nakrájený na plátky, zázvor nasekaný najemno, tady pozor aby se nespálil, přihodíme opláchnutá cherry rajčata. Osolíme, opepříme a necháme vše spojit a rajčata změknout.

Jakmile jsou rajčata měkká a rozpadají se nám, přisypeme všechny opražené ořechy a tofu, doladíme solí a pepřem, přidáme uvařené těstoviny, důkladně zamícháme a necháme společně pražit ještě cca 3 minutky.

Nyní můžeme servírovat ozdobené petrželovou natí, jestli chceme, tak i chilli papričkou a jablečným balsamicem crema od společnosti PÖDÖR.

Přeji dobrou chuť