Podzimní hruškovo - mandlový koláč

26.09.2022

Podzim je jeden z ročních období, který mám opravdu ráda. Sice mi dost vadí zkracování dne a tím pádem dřívější tma. Zato nám podzim nabízí nádherné barvy, které jsou všude kolem nás, ta kombinace zelené, červené a oranžové je prostě okouzlující. A dalším plusem je sklizeň celoročního pěstování. Opět nám příroda nabízí obrovské spektrum surovin a to jak z ovoce, zeleniny, tak i bylinky a další rostliny, ze kterých můžeme v kuchyni přímo čarovat. No a my si v kuchyni vyčarujeme tento skvělý koláč, kde jsem použila minimální množství sladidla a tuku. Navíc v tomto receptu najdete kombinaci typického podzimního koření jako je badyán, skořice, hřebíček a když to spojíte se sladkou chutí hrušek a s jemnou chutí mandlí, máte z toho opravdu výborný koláč. Který můžete servírovat jako dezert ke kávě, nebo jako snídani k horkému bylinkovému, nebo černému čaji. Koláč je na povrchu křupavý a uvnitř krásně vláčný. A jeho výroba není nijak zvlášť složitá, je veganský a veškeré suroviny, najdete doma.  A pokud nemáte datlový sirup, tak jej nahraďte jiným sirupem. A že arašídové máslo nejíte? Nevadí, nahraďte ho mandlovým máslem. Výsledek bude stejný :). Tak tedy doufám, že se u Vás na stole objeví víckrát, než jednou. :)

Počet : Průměr koláčové formy velikosti 27 cm

SUROVINY:

Těsto :

  • 100 g mandlové mouky
  • 200 g špaldové celozrnné mouky
  • 95 g vody
  • 70 g rostlinného oleje
  • 5 čajových lžiček vinného kamene
  • 1 čajová lžička nastrouhaného muškátového oříšku
  • Špetka soli

Náplň:

  • 640 g hrušek
  • 100 ml vody
  • 20 g vanilkového pudingu v prášku + 30 g vody
  • 1 ks celé skořice
  • 10 ks hřebíčku
  • 2 ks celého badyánu
  • Šťáva z ½ citrónu
  • 1 čajová lžička mleté skořice
  • ½ čajové lžičky kardamomu
  • 70g mandlí v celku
  • 2 polévkové lžíce arašídového másla
  • 1 polévková lžíce datlového sirupu
Podzimní hruškový koláč
Podzimní hruškový koláč

POSTUP :

Koláč se skládá cca ze 4 vrstev. Proto doporučuji si nejprve celý recept přečíst a poté si třeba určité kroky přeházet tak, aby se Vám lépe vyráběl.

1 vrstva je těsto na dně koláče. 2 vrstva je ořechová náplň. 3 vrstva je hrušková náplň a ta poslední 4 vrstva je zdobení. V našem případě vytvořená kolečka se zbylého těsta.

Začneme hruškovou náplní. Hrušky omyjeme, rozkrojíme na půl, vykrojíme jádřinec a nakrájíme do hrnce na kostky. Přidáme 100 ml vody, a protože budeme směs rozmačkávat a nechceme všechno koření ve směsi poté vyhledávat, koření tedy vložíme do sítka ( skořici v celku, hřebíček, badyán ) . Dáme vařit cca na 30 - 40 minut.

Teď si připravíme ořechovou část. Mandle dáme do mixéru a pomeleme je téměř na konzistenci másla. Poté přidáme arašídové máslo ( převážně tu tekutou část ) a datlový sirup. Vše opět promícháme.

Vrátíme se zpět k hruškové části. Zkontrolujeme, zda jsou hrušky téměř rozvařené, jestliže ano, odstraníme sítko s kořením. V hrnečku si rozmícháme puding s vodou a vlijeme k hruškám. Za stálého míchání vaříme cca 5 - 10 minut. Dochutíme citrónovou šťávou, mletou skořicí a kardamomem a dáme stranou jemně vychladit.

Mezitím si uděláme těsto: Ve velké míse smícháme vodu, olej a sůl. Promícháme a přidáváme postupně smíchanou mandlovou mouku, pšeničnou mouku, muškátový oříšek a vinný kámen. Vše zpracujeme v míse a poté předěláme na vál, kde vypracujeme lesklé a kompaktní těsto. Trvá to cca 5 minut. V tomto případě musíme pracovat docela rychle. Z vypracovaného těsta si oddělíme cca ¼ a dáme si ji stranou. Z ní budeme později dělat kolečka na vrch koláče. Zbytek těsta dáme na pečicí papír a rozválíme. Vložíme do koláčové formy a poupravíme okraje. Těsto, které nám přečnívá, odkrojíme a přidáme k té ¼ co jsme si dali stranou. Připravený koláč kompletně propícháme vidličkou.

Rozehřejeme troubu na 180°C a dáme péct těsto na koláč na cca 10 -15 minut. Záleží na Vaší troubě.

Po 10 minutách těsto vytáhneme a ještě na horké na něj vysypeme ořechovou náplň. Díky vysoké teplotě se bude dobře roztírat po dně koláče. Rozprostřeme ho opravdu důkladně po celé ploše. Na tuto směs nalijeme hruškový základ a uhladíme. Teď koláč ozdobíme kolečky.

Výroba koleček : zbylé těsto vyválíme a vykrajujeme kolečka pomocí malé skleničky, nebo panákovky. Pomocí vidličky otlačíme okraje.

Podél okrajů pomocí vody přilepíme půlku koleček a poté zbylá kolečka vložíme na koláč dle vlastního uvážení. Potřeme lehce vodou a dáme péct do trouby na 180°C na 30 - 40 minut do zezlátnutí.

Poté necháme celý koláč zchladit a můžeme servírovat.

Dobrou chuť