Podzimní veganský cheesecake
Sladkého není nikdy dost. Nebo to tak nemáte? U nás doma milujeme sladké a pokud mě sledujete už déle, tak víte, že v kuchyni nepoužívám moc velké množství sladidel, bílý cukr už vůbec ne a bílá mouka se u mě také objeví zřídka kdy. A není nic lepšího, než mlsat zdravěji. A cheesecake mezi zdravější sladkosti patří. Sám o sobě má větší množství bílkovin a pokud do receptu ještě přidáte dýni a mrkev, postaráte se tím i o přísun vlákniny a společně s ořechy, které dodají zdravé tuky, máte skvělou zdravější variantu podzimního cheesecaku. Recept není moc složitý. Budete potřebovat pouze dobrý mixér a čas. Protože tak jako ostatní cheesecaky se i tento peče na nižší teplotu a delší dobu. Ale potom to stojí za to. Tak co, patříte mezi milovníky těchto zdravějších dezertů? Jestli ano, tak Vám přeji ať se Vám tento recept podaří a ať Vám chutná. Je ideální na tyto prosluněné podzimní dny. :))
SUROVINY :
Korpus :
- 85 g vlašských ořechů
- 40 g kokosového oleje
- 75 g celozrnné špaldové mouky
- 1 lžíce kokosového cukru
Krém :
- 150 g pyré z dýně hokaido
- 100 g mrkve
- 400 g slim tofu
- 190 g bílého tofu
- 2,5 lžičky bramborového škrobu
- 2 lžíce medu/agáve sirupu
- 1,5 lžičky mleté skořice
- 2 ks badyánu/ 1 čajová lžička mletého
- 10 ks hřebíčku
- Šťáva z 1 citrónu
Naozdobu :
- 30 g vlašských ořechů na ozdobu
- 10 ks pekanových ořechů na ozdobu
POSTUP :
Mrkev nastrouháme najemno a dáme společně s dýňovým pyré do hrnce. Přidáme koření ( badyán, hřebíček ) - dáme do uzavíratelného sítka, abychom mohli veškeré koření jednoduše vyndat. Společně vaříme do změknutí.
Mezitím si nachystáme korpus. Oříšky rozmixujeme najemno. Dáme do misky, přidáme cukr, mouku a rozpuštěný kokosový olej. Vypracujeme lesklé a pevné těsto. Mouku přidáváme postupně.
Na dno dortové formy o průměru 17,5 cm dáme pečicí papír a přesuneme do ní vypracované těsto, které rovnoměrně rozprostřeme. Dáme do vyhřáté trouby péct na 160°C cca na 10 - 15 minut.
Z dýňového pyré vytáhneme veškeré koření, přidáme pudingový prášek a jemně vychladlé jej vložíme do mixéru. Přidáme dva druhy tofu, med, skořici a citrónovou šťávu a vše mixujeme do hladka.
Vytáhneme korpus z trouby a nalijeme na něj krém. Vložíme zpět do trouby společně s horkou vodou, kterou jsme umístili do menší nádoby na dno trouby. Chesecake pečeme pozvolna na 160°C zhruba 40 minut.
Po 40 minutách vypneme troubu a necháme cake zchladnout uvnitř. Poté vytáhneme a ozdobíme zkaramelizovanými ořechy.
2 lžíce kokosového cukru dáme do hrnce a necháme rozpustit. Přidáme nasekané pekanové a vlašské ořechy a spolu pražíme cca 2 minutky. Tuto směs přesuneme na cake.
Dáme do lednice a servírujeme nejlépe až druhý den.
Dobrou chuť