Semínkový chleba

14.11.2024

II VEGAN II
Strašně zbožňuji vůni čerstvého upečeného chleba. A není nic lepšího, než si ho upéct doma. Víme co v něm je a hlavně si do něj můžeme dát co chceme. Tento recept vážně není složitý a nepotřebujete na něj žádné zvláštní roboty. Vše se smíchá dohromady a nechá se vykynout přímo ve formě. Není nic jednoduššího .... :)

SUROVINY :

  • 150 g chlebové mouky
  • 80 g žitné mouky / špaldové celozrnné
  • 50 g lněného semínka
  • 30 g světlého sezamu
  • 50 g dýňových semínek
  • 70 g slunečnicových semínek
  • 2,5 g sušeného droždí
  • 238 ml vlažné vody 
  • 10 g soli
  • 1 čajová lžička cukru
  • 10 ml řepkového oleje

POSTUP :

Smícháme v míse mouky, semínka a sůl dohromady. Promícháme a přidáme cukr a droždí. Znovu zamícháme a přidáme olej a vodu.

Zpracujeme těsto vařečkou. Musí vzniknout kompaktní, ale né řídké těsto. Pokud je těsto moc husté, přidávejte postupně vodu. Každá mouka saje jinak. Připravené těsto necháme na 5 minut odpočinout v míse.

Mezitím si vymažeme a vysypeme formu. Já používám kombinaci mouky, sezamu a lněných semínek v celku. 

Přendáme těsto do formy, já používám formu na biskupský chlebíček o rozměrech 22x12 cm, a necháme přikryté kynout na teplém místě cca 60 minut.

Poté dáme do trouby vyhřáté na 170°C péct na 50 - 60 minut.

Chleba necháme jemně vychladnout, než ho vyndáme z formy. Krájíme až, když je chleba vychladlý.

Dobrou chuť